Dwanaście dokumentów i listów do historii kolegiaty łęczyckiej z XIV–XV w. - Jurek , Tomasz (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Zbiorek zawiera 12 dokumentów i listów pochodzących głównie z lat 1374–1452 (jeden list z 1482 r.). Wszystkie pochodzą z metryki kapituły kolegiackiej w Łęczycy (obecnie Biblioteka Naukowa PAU i PAN w Krakowie, rkps sygn. 6558). Dokumenty ilustrują życie kapituły, przynoszą informacje o sołectwach, erekcji altarii, instytucjach na prebendy, są także dwa listy. We wprowadzeniu opublikowanych zostało również kilka zapisek ze wspomnianej metryki kapitulnej, dających wyobrażenie o niezwykle interesującej zawartości całego tego rękopisu.