Źródła do średniowiecznych dziejów zakonu norbertanek w Czechach przechowywane w czeskich archiwach i bibliotekach - Pátková, Hana; Hradilová, Marta (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Likwidacja klasztorów norbertanek w Doksanach i Chotěšovie w Czechach w wyniku reform Józefa II w końcu XVIII w. miała bezpośredni wpływ na przetrwanie źródeł do ich dziejów. Obecnie są one rozproszone w wielu miejscach, zarówno w archiwach, jak i bibliotekach. Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na instytucje i zespoły, w których przechowywane są te źródła do dziś.