Epistolae historico-familiares Andrzeja Chryzostoma Załuskiego jako wydawnictwo źródeł historycznych do dziejów Rzeczypospolitej lat 1667–1710 - Matwijów , Maciej (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
Artykuł poświęcony jest polskiemu wydawnictwu źródeł historycznych dotyczących dziejów Rzeczypospolitej lat 1667–1710 Epistolae historico-familiares (t. 1–3, Brunsbergae 1709–1711; t. 4, Vratislaviae 1761). Omówiono podstawową zawartość dzieła, jakość opracowania redakcyjnego i wartość źródłową zawartych w nim materiałów. Szczególną uwagę zwrócono na obecne w Epistolae historico-familiares fikcyjne listy i relacje Andrzeja Chryzostoma Załuskiego stworzone przez niego na potrzeby wydawnictwa. Na podstawie literatury naukowej i zachowanych roboczych, fragmentarycznych wersji dzieła ukazano przejawy ich preparowania przez Załuskiego.