Organizacja i personel kancelarii książąt pomorskich w czasach nowożytnych - Gaziński, Radosław; Gut, Paweł (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2024)
W artykule omówiono organizację kancelarii pomorskiej w czasach nowożytnych, koncentrując się na wskazaniu miejsc posadowienia kancelarii (szczecińskiej, wołogoskiej i koszalińskiej), ich wyposażenia, czasu pracy oraz liczebności personelu kancelaryjnego. Wskazano też zadania, jakimi zajmowały się poszczególne osoby pracujące w kancelarii oraz opisano sposób ich wynagradzania i zatrudniania.