Średniowieczny katalog biskupów poznańskich w Roczniku lubińskim ukryty - Jurek, Tomasz (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2017)
Zarys treści: Autor artykułu rozwija stawianą już wcześniej ostrożnie hipotezę o istnieniu katalogu biskupów, prowadzonego przy katedrze w Poznaniu zapewne od odnowienia biskupstwa ok. 1075 r. aż do początków XIV w. Jego ślad stanowią zapiski o biskupach dopisane w połowie XIII w. do Rocznika powstałego w benedyktyńskim opactwie w Lubiniu. Abstract: The author of the article expands a previous carefully formulated hypothesis about the existence of a catalogue of bishops kept at the cathedral in Poznań probably from the revival of the bishopric in about 1075 all the way to the beginning of the fourteenth century. Its trace consists of records about the bishops added in the mid-thirteenth century to a Rocznik written in the Benedictine abbey in Lubin.