Nieznane groby średniowiecznych duchownych z kolegiaty pw. św. św. Piotra i Pawła w Kruszwicy - Dąbrowska, Elżbieta (Studia Źródłoznawcze. Commentationes, 2017)
Zarys treści: Autorka omawia obiekty datowane na XII w., odnalezione w grobach w kościele kolegiackim w Kruszwicy: kielich z pateną, fragmenty taśmy jedwabnej z wyhaftowanym napisem, i jedwabną, haftowaną stułę. Zabytki te wskazują, że pogrzebane z nimi osoby zajmowały wysoką pozycję w hierarchii kościelnej. Zdaniem autorki pochówki tych osób potwierdzają opinię, zgodnie z którą Kruszwica była w pierwszej połowie XII w. siedzibą biskupią, a omawiany kościół miejscem pochówków prałatów. Abstract: The author discusses objects dated as twelfth-century and discovered in tombs in the collegiate church in Kruszwica: a chalice with a paten, fragments of a silk fabric with an embroidered inscription, and an embroidered silk stole. The monuments in question indicate that the persons buried together with them occupied a high position in the Church hierarchy. In the opinion of the author these burials confirm a view maintaining that in the first half of the twelfth century Kruszwica was the seat of a bishopric and the discussed church – the burial site of prelates.