Represje wobec duchowieństwa katolickiego w Warszawie (1939–1940) w zeznaniach składanych przed Główną Komisją Badania Zbrodni Niemieckich w Polsce - Kalinowski, Karol (Studia nad Totalitaryzmami i Wiekiem XX, 2025)
Artykuł zajmuje się represjami niemieckimi wymierzonymi w duchowieństwo Kościoła katolickiego w okupowanej Warszawie w latach 1939–1940. Jego bazą źródłową są zeznania ofiar i świadków nazistowskiego terroru, które po wojnie zgromadziła Główna Komisja Badania Zbrodni Niemieckich w Polsce. Tekst przedstawia różnorodne aspekty stosowanej przemocy, zarówno natury fizycznej, jak i administracyjnej: od ograniczenia swobody kultu religijnego, przez aresztowania, tortury, zsyłki do obozów koncentracyjnych, po egzekucje. Autor próbuje znaleźć odpowiedź na pytanie, co było głównym motywem prześladowań duchowieństwa: wyznawanie wiary katolickiej czy raczej przynależność narodowa. Celem analiz będzie ukazanie niezwykle zawiłych przyczyn represji wobec duchownych, którzy byli zarazem kapłanami, Polakami i członkami elity narodowej. Prześladowania duchowieństwa zostaną zaprezentowane na tle ogólnych represji niemieckich w Warszawie i Generalnym Gubernatorstwie, aby zastanowić się, czy księża stanowili jakiś swoisty przypadek, czy te działania okupanta były częścią szerszych zbrodniczych planów.