Wybrane przykłady nieprzestrzegania prawa okupacji wojennej na ziemiach polskich w latach 1939–1940 - Marcinko, Marcin (Studia nad Totalitaryzmami i Wiekiem XX, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie, wyjaśnienie oraz interpretacja zasad i norm prawa międzynarodowego publicznego, które dotyczą prawa okupacji wojennej (przede wszystkim zawartego w Regulaminie haskim z 1907 roku), obowiązującego przed II wojną światową i w chwili jej wybuchu, żeby następnie ocenić – opierając się na wybranych przykładach – czy na ziemiach polskich zajętych w wyniku klęski militarnej we wrześniu 1939 roku przez dwóch agresorów, Rzeszę Niemiecką i Związek Sowiecki, przestrzegano prawa okupacji wojennej (lub raczej, które z wymienionych zasad i norm nie były respektowane). Badany okres obejmuje lata 1939–1940, czyli początek okupacji na ziemiach polskich i czas ustanawiania rządów agresorów, gdy na najeźdźcy ciąży szczególna odpowiedzialność za powołanie zgodnego z prawem reżimu okupacji wojennej.