Represje niemieckie na ziemi częstochowskiej w czasie II wojny światowej - Jedynak, Katarzyna (Studia nad Totalitaryzmami i Wiekiem XX, 2025)
W czasie II wojny światowej ludność cywilną na ziemi częstochowskiej poddano represjom niemieckim w wielu formach. Należały do nich aresztowania, wywózki na roboty przymusowe i do obozów koncentracyjnych, egzekucje i najbardziej brutalne – pacyfikacje wsi. Ponadto wieś została włączona w realizację niemieckiej polityki eksploatacji ekonomicznej. Podobne warunki panowały na pozostałych terenach okupowanej Polski. Wprowadzony przez Niemców system rządów (z założenia zbrodniczy) zmierzał do całkowitego podporządkowania narodu polskiego. Jakiekolwiek przejawy życia narodowego były zabronione, a kontroli podlegały wszystkie aspekty aktywności obywateli. Ostrze represji skierowane było w stronę osób wspomagających organizacje niepodległościowe oraz podejmujących działania pomocowe dla ludności żydowskiej. W niemieckich akcjach pacyfikacyjnych Polacy ginęli nierzadko bez względu na wiek i płeć. Niemcy, dopuszczając się wielu brutalnych zbrodni z ludobójstwem włącznie, łamali zapisy międzynarodowych konwencji.