Polskie oryginały angielskich pism. Tłumaczenia utworów Josepha Conrada na język polski w perspektywie historii przekładu - Heydel, Magdalena (Studia Pigoniana, 2018)
Twórczość Josepha Conrada należy do kanonu polskiej literatury XX wieku i zajmuje w nim miejsce tak ważne, że można przeoczyć fakt, iż mamy do czynienia z przekładami. Tymczasem to właśnie przekłady i ich odczytania kształtowały recepcję brytyjskiego modernisty w Polsce. Jego dzieła były przez tłumaczy oraz interpretatorów i komentatorów jego twórczości umieszczane w wielorakich kontekstach historycznych, społecznych i politycznych, budząc różnego rodzaju rezonanse i wpisując twórczość Conrada w określone dyskursy ideologiczne. Niniejszy artykuł proponuje przegląd niektórych z tych odczytań dokonany z perspektywy historii przekładu.