Gmach dawnej Szkoły Realnej w Krośnie i jego budowniczy Bolesław Mańkowski: Studium monograficzne przygotowane w 120-tą rocznicę powstania budowli - Łopatkiewicz, Piotr (Studia Pigoniana, 2025)
W latach 1903–1905 wzniesiono w Krośnie gmach dawnej Szkoły Realnej, późniejszego Gimnazjum, a następnie I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika. Budowla od 120 lat wpisana na trwałe w krajobraz architektoniczny tej części miasta, zrealizowana według projektu budowniczego Bolesława Mańkowskiego – absolwenta Wydziału Budownictwa Szkoły Przemysłowej w Krakowie, stanowi wybitny przykład dobrze zachowanej realizacji, utrzymanej w formach architektury historyzmu, z zauważalnymi już nieśmiałymi inspiracjami motywami zdobniczymi wczesnej secesji. Od stu dwudziestu lat, niemal nieprzerwanie, jest miejscem kształtowania postaw i umysłów zarówno młodych mieszkańców Krosna, jak i młodzieży z jego bliższych i dalszych okolic. Okazały gmach stanowi chlubne świadectwo pozycji intelektualnej i kulturalnej miasta zarówno początków XX wieku, jak i czasów nam współczesnych.