To nie Ukraińcy bombardują rosyjskie miasta: Z pisarzem Dmitrijem Głuchowskim rozmawiają Liza Anikina i Jewgienij Buntman - Głuchowski, Dmitrij; Anikina, Liza; Buntman, Jewgienij (Studia Pigoniana, 2023)
Tekst powyższy to przekład na język polski wywiadu, jakiego udzielił młody rosyjski pisarz Dmitrij Głuchowski (ur. w 1979) dwójce dziennikarzy Radia Echo Moskwy w dniu agresji putinowskiej Rosji na Ukrainę. Pisarz potępia agresywną wojnę swego kraju, wzywając wszystkich rodaków do identycznej postawy. Jego zdaniem, obecna wojna nie tylko zrujnuje Ukrainę, ale także wyłączy na długie dziesięciolecia Rosję, jako agresora, z grona cywilizowanych państw świata.