Jan Smółko ps. „Lokalizator” – rys biograficzny żołnierza Związku Walki Zbrojnej–Armii Krajowej, Sprawiedliwego wśród Narodów Świata - Roszkowski, Paweł (Studia Podlaskie, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie sylwetki Jana Smółki – można rzec, zapomnianego bohatera okresu II wojny światowej. To pierwsze obszerne opracowanie poświęcone tej postaci. Zostały w niej zawarte materiały archiwalne, które pozwalają szerzej, z nieznanej dotąd perspektywy, spojrzeć na liczne zdarzenia z Tykocina i okolic. Przyczyniły się do tego również relacje świadków tamtych zajść, w tym Żydów uratowanych przed Holokaustem. Czytelnik znajdzie tu również informacje na temat działalności konspiracyjnej w strukturach ZWZ i AK na obszarze Białostocczyzny.