Specyfika związków starych włościan z młodymi dziewczętami na wsi XIX-wiecznej - Gapiński, Bartłomiej (Studia Podlaskie, 2025)
Tekst jest próbą analizy XIX-wiecznych źródeł historycznych proweniencji ludoznawczej. Autor koncentruje się na motywie związku erotycznego miedzy starym mężczyzną a młodą kobietą. Interpretuje pokłady emocjonalne, zmysłowe odniesienia czy aspekty społeczno-obyczajowe. Rozpoczyna od odbioru ludowej starości, przechodząc do zebranych przez Oskara Kolberga głównie w II połowie XIX wieku tekstów pieśni traktujących o miłości „starego” z „młodą”. W końcowym z kolei fragmencie skupia się na rzeczywistej skali tego typu związków (rozpatrując dane statystyczne z Galicji).