Sprawa polska a dyplomacja europejska w XIX w. Źródła w zbiorach archiwów londyńskich (The National Archives i The British Library) - Żurawski Vel Grajewski, Radosław (Studia Podlaskie, 2025)
W artykule zawarto informacje o dokumentach dotyczących spraw polskich w zbiorach The National Archives i The British Library w Londynie. Są to materiały, które w porządku chronologicznym odnoszą się do kwestii polskiej w dyplomacji europejskiej w epoce kongresu wiedeńskiego, powstania listopadowego i okresu bezpośrednio po jego upadku, emigracji polskiej po 1831 r., losów Rzeczypospolitej Krakowskiej oraz powstania krakowskiego i rabacji galicyjskiej z 1846 r., korespondencji z konsulatem brytyjskim w Warszawie, kwestii polskiej w okresie wojny krymskiej i powstania styczniowego. Dominują dokumenty proweniencji brytyjskiej ale w badanych zbiorach znajdują się także materiały wytworzone przez dyplomację rosyjską pruską, austriacką, francuską i niderlandzką. Zostały one sporządzone przede wszystkim w języku angielskim, ale cześć z nich jest podawana w języku oryginału – tj. po francusku a sporadycznie także po niemiecku z dołączonym przekładem na angielski.