Polskie Muzeum w Rapperswilu w ostatnim roku XIX wieku w świetle dziennika piotrkowskiego gubernatora Konstantina Millera - Wiech, Stanisław (Studia Podlaskie, 2025)
Artykuł przybliża relacje, wrażenia i oceny jakie po wizycie w Polskim Muzeum w Rapperswilu w 1900 r. zamieścił w swoim dzienniku przedstawiciel rosyjskiej biurokracji Królestwa Polskiego – piotrkowski gubernator Konstantin Miller. Wyrażone przez Millera opinie na temat zgromadzonych w tym muzeum eksponatów pośrednio odsłaniają stosunek władz rosyjskich do skarbów i pomników polskiej historii i kultury.