Potomstwo Wojciecha Wyszkowskiego herbu Ślepowron, sędziego bielskiego (w latach 1567-1591 ) - Tęgowski, Jan (Studia Podlaskie, 2025)
Artykuł przedstawia dzieje rodu Wyszkowskich z Podlasia, wywodzących się z ziemi bielskiej, na tle społecznych i urzędniczych przemian XVI–XVIII wieku. Centralną postacią jest Wojciech Wyszkowski, sędzia ziemski bielski, którego kariera zapoczątkowała awans rodu. Na podstawie źródeł grodzkich i ziemskich odtworzono jego pochodzenie, potomstwo oraz koligacje z innymi rodzinami szlacheckimi (m.in. Mieńskimi, Wołczkami, Owsianymi, Biedrzyckimi). Analiza genealogiczna i prozopograficzna ukazuje, jak dzięki pełnionym urzędom, służbie wojskowej i związkom małżeńskim Wyszkowscy utrzymali pozycję średniej szlachty, stopniowo wchodząc w skład lokalnej elity Podlasia i Mazowsza.