Rezygnacje z autoidentyfikacji narodowościowych w spisach powszechnych 2021 roku w Czechach, Polsce i Słowacji - Siedlecki, Marcin (Studia Podlaskie, 2025)
Zróżnicowane poziomy skłonności rezydentów do ujawniania swojej przynależności etnicznej, w trakcie spisów powszechnych, w północno-zachodnim rejonie Europy Środkowo-Wschodniej (Polska: 98,76%, Słowacja: 94,58%, Czechy: 68,44% autoidentyfikacji nacjonalnych) warunkowane są czynnikami społecznymi, demograficznymi, kulturowymi. Pochodzenie etniczne konstytuując tożsamość jednostek i gospodarstw domowych przynależących do określonych zbiorowości terytorialnych oraz wspólnot politycznych jest w dalszym ciągu, mimo występujących odmienności, ważnym atrybutem współczesnych Europejczyków.