The Republic of Belarus (1990–1996): transformation of a parliamentary republic into an authoritary state - Shadurski, Victor (Studia Podlaskie, 2024)
Masowe protesty Białorusinów przeciwko sfałszowaniu wyborów prezydenckich (sierpień 2020) zwróciły uwagę badaczy na charakter postradzieckich reżimów autorytarnych, po raz kolejny postawiły pytanie o przyczyny dojścia do władzy dyktatury na Białorusi (lipiec 1994). Artykuł analizuje siły napędowe reform demokratycznych na Białorusi pierwszej połowie lat 90., ich osiągnięcia i błędne kalkulacje. W artykule podjęto próbę identyfikacji grup społecznych, które poparły wezwanie „powrotu do ZSRR”.