Wyzwania dla transformacji demokratycznej w Republice Białoruś. Wstępne wnioski z 2020 r. - Czachor, Rafał (Studia Podlaskie, 2022)
Mająca miejsce w 2020 r., niespotykana do tej pory, fala protestów przeciwko A. Łukaszence prowokuje pytania o perspektywę demokratyzacji Białorusi. Artykuł przybliża teoretyczne zagadnienia związane z transformacją systemów politycznych oraz odnosi się do przypadku białoruskiego. Na podstawie dotychczasowego doświadczenia tranzytologii, nauki o transformacji systemów politycznych, wskazano, że przyszły demokratyczny sukces Białorusi nie jest oczywisty.