Sprzedaż alkoholi w karczmach i szynkach białostockich pod koniec XVIII stulecia - Roszko, Janusz (Studia Podlaskie, 2022)
Artykuł przedstawia wyniki badań nad sprzedażą alkoholi w lokalach propinacji dworskiej miasta Białegostoku, zarządzanego przez Izabelę Branicką u schyłku XVIII w. Badany okres obejmuje 12 miesięcy 1796 r. Poddano analizie ilość wypijanych trunków, ich rodzaje, jak również uzyskane dochody.