Karpiowie z Karpowicz na Podlasiu w ostatniej ćwierci XVIII w. Zmierzch trzystuletniej historii - Karp, Sławomir (Studia Podlaskie, 2022)
W artykule przedstawiono postać Antoniego Karpia (ok. 1747 – przed 12 III 1791) posesjonata dóbr Karpowicze na Podlasiu. Zarysowano także sylwetki kolejnych właścicieli tego majątku.