Pomiara włóczna Bielska sporządzona przez Stanisława Dziewałtowskiego Skoczka w 1560 r. - Sierba, Michał (Studia Podlaskie, 2022)
Artykuł omawia kwestię pomiary włócznej przeprowadzonej w Bielsku na Podlasiu w 1560 r. przez Stanisława Dziewiałtowskiego Skoczka. Jego uzupełnieniem jest edycja źródłowa notatki sporządzonej na podstawie rejestru niniejszej pomiary, który nie zachował się w oryginale. Całość stanowi uzupełnienie planu Bielska w 1563 r. wraz z komentarzem, które ukażą się w ramach Atlasu historycznego Polski.