Podlasie Whisperers (szeptuchy) as Folk and Religious Healers - Sadanowicz, Ewelina (Studia Podlaskie, 2025)
Niniejszy artykuł poświęcony jest tematyce podlaskich szeptuch, czyli ludowych uzdrowicieli, zamieszkujących głównie powiaty hajnowski i bielski w województwie podlaskim. Szeptuchy są to głównie starsze osoby obojga płci, które specjalizują się w medycynie ludowej, wykonując rytualne zabiegi mające na celu zmianę niekorzystnych sytuacji, nie tylko chorób, ale także problemów rodzinnych i finansowych. Zjawisko to należy do sfery ludowo-religijnej, która na badanym terenie jest powiązana z tradycją prawosławia.