Socio-economic Factors Shaping the Integration of Ukrainian Refugees into the Polish society - Iaromenko, Sergii; Hohol , Tetiana (Studia Podlaskie, 2025)
Wojna rosyjsko-ukraińska spowodowała znaczny wzrost liczby ukraińskich uchodźców w Polsce. Miało to znaczący wpływ na sytuację społeczno-ekonomiczną zarówno uchodźców, jak i kraju przyjmującego. Niniejsze badanie analizuje czynniki społeczno-ekonomiczne, które kształtują integrację ukraińskich uchodźców z polskim społeczeństwem. Badanie identyfikuje kluczowe wyzwania stojące przed ukraińskimi uchodźcami w Polsce, zidentyfikowane w ankiecie przeprowadzonej między sierpniem 2022 r. a styczniem 2023 r. z udziałem 73 respondentów. Obejmują one bariery językowe, trudności w dostępie do zatrudnienia i kwestie mieszkaniowe. Wyniki wskazują, że większość uchodźców to kobiety w średnim wieku z wyższym wykształceniem, które jednak napotykają trudności w zakresie stabilności finansowej i adaptacji w Polsce. W badaniu stwierdzono, że skuteczna polityka integracyjna musi uwzględniać te wyzwania społeczno-ekonomiczne, aby ułatwić lepszą adaptację i potencjalne długoterminowe osiedlenie się ukraińskich uchodźców w Polsce.