Stosunki narodowościowe w Królestwie Polskim w przededniu wybuchu pierwszej wojny światowej w świetle raportów konsulów niemieckich i austro-węgierskich - Szlanta, Piotr (Studia Podlaskie, 2025)
Artykuł dotyczy oceny przez dyplomatów Niemiec i Austro-Węgier sporów narodowościowych toczonych w Królestwie Polskim przed 1914 r. W świetle ich relacji stosunki pozostawały napięte. Polacy mieli za złe Rosjanom kontynuowanie rusyfikacji (budowa soboru prawosławnego Warszawie, oderwanie Chełmszczyzny czy odkładanie wprowadzenia samorządu). W ramach odpowiedzi Polacy zbojkotowali uroczystości 300-lecia wstąpienia na tron Romanowów. Władze rosyjskie tolerowały antyniemieckie nastroje panujące w Królestwie Polskim.