Archiwum Koła Polskiego w parlamencie wiedeńskim (losy i stan zachowania materiałów) - Pijaj, Stanisław (Studia Podlaskie, 2025)
Koło Polskie w parlamencie wiedeńskim było jednym z większych klubów poselskich, stąd miało realny wpływ na politykę monarchii habsburskiej. Posiadało ono archiwum, które przez wiele lat uważano za zaginione lub zniszczone w trakcie ostatniej wojny. W artykule podjęto próbę zrekonstruowania losów archiwum Koła Polskiego w Wiedniu i przedstawienie stanu zachowania pochodzących z niego materiałów.