LITURGICZNE ZNAKI NADZIEI W BULLI OGŁASZAJĄCEJ JUBILEUSZ ZWYCZAJNY ROKU 2025 SPES NON CONFUNDIT - Brzeziński, Daniel (Studia Pelplińskie, 2025)
W bulli Spes non confundit papież Franciszek, ogłaszając Jubileusz Zwyczajny Roku 2025, wskazał szereg znaków, które nazwał „wydarzeniami łaski” i – zgodnie z hasłem Jubileuszu – „znakami nadziei świadczącymi o obecności Boga w świecie”. Opisując współczesne „znaki nadziei”, zmarły papież skupił uwagę na znakach politycznych i społecznych, takich jak pokój dla świata, „wizja życia pełna entuzjazmu” połączona z odpowiedzialnym macierzyństwem i ojcostwem, troska o chorych, o młodzież, o migrantów, o osoby w podeszłym wieku i o samotnych, ubogich oraz potrzebujących. Nie zapomniał także o tym, co istotne dla wszystkich jubileuszy: o przebaczeniu i pielgrzymowaniu. Wśród owych znaków wyjątkowe miejsce zawsze zajmuje liturgia Mistycznego Ciała Chrystusa, która nie może nie znajdować się w centrum obchodów jubileuszowych Kościoła, zwłaszcza celebracja Eucharystii oraz sprawowanie sakramentu pokuty i pojednania. Choć w samej bulli poświęcono jej relatywnie mało miejsca, nie oznacza to, iż w świętowaniu każdego jubileuszu chrześcijaństwa liturgia nie jest szczególną czasoprzestrzenią łaski ze szczególnymi znakami, co wynika z jej ontycznego sensu i roli zbawczej. W artykule – stosując per analogiam Franciszkową terminologię – przedstawiono liturgiczne znaki nadziei zaproponowane w bulli Spes non confundit. Są nimi: liturgia otwarcia i zamknięcia Drzwi Świętych, sprawowanie sakramentu pokuty i pojednania i możliwość uzyskania odpustu zupełnego oraz znak jedności chrześcijan, jakim mogłoby być wspólne świętowanie dorocznej pamiątki zmartwychwstania Pana.