NADZIEJA JAKO FUNDAMENT MYŚLENIA EKOLOGICZNEGO - Babiński, Jarosław (Studia Pelplińskie, 2025)
Hasło Roku Jubileuszowego 2025 „Pielgrzymi nadziei” postuluje teologiczną refleksję nad cnotą nadziei. Uczynienie nadziei istotnym aspektem dyskursu ekoteologicznego wydaje się szczególnie trafnym rozwiązaniem. Nadzieja chrześcijańska może stać się istotnym impulsem do wzbudzania postaw proekologicznych, podkreśla bowiem efektywność i skuteczność ludzkich działań oraz nadaje im szczególną motywację wiary.