STYLE KIEROWANIA, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM I WYPALENIEM ZAWODOWYM W PRACY MENEDŻERÓW - Pater, Dariusz (Studia Pelplińskie, 2024)
Artykuł traktuje o trzech czynnikach silnie związanych z pracą menedżera: styl kierowania, radzenie sobie ze stresem oraz wypalenie zawodowe. Przedstawiono definicję pojęć, literaturę przedmiotu, omówiono badania prowadzone na świecie nad tymi zagadnieniami. Osobną częścią artykułu jest studium przypadku – badania przeprowadzone wśród menedżerów z regionu radomskiego. Wyniki wpisują się w teoretyczne rozważania i potwierdzają postawioną na ich wstępie hipotezę o istnieniu istotnych współzależności pomiędzy stylami kierowania, radzeniem sobie ze stresem oraz wypaleniem zawodowym u menedżerów.