Młodzi o edukacji. Studenci Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie wobec wybranych postulatów partyjnych - Przybylski, Błażej (Studia Paedagogica Ignatiana, 2016)
W artykule zaprezentowano wyniki badań własnych przeprowadzonych wśród studentów Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Badaniem objęto 506 studentów studiów dziennych na kierunkach pedagogika i pedagogika specjalna. Celem badania było poznanie opinii studentów na temat niektórych postulatów partyjnych, zawartych w programach politycznych partii startujących w wyborach parlamentarnych w 2015 roku. Autor przedstawił procentowy rozkład poparcia dla propozycji dotyczących m.in. sposobu finansowania edukacji, prywatyzacji szkolnictwa, zwiększenia funkcji opiekuńczych w szkołach czy też rezygnacji z testów na maturze. Wyniki badań pokazują, że w większości kwestii istnieje wśród studentów względny konsens co do słuszności lub bezpodstawności partyjnych postulatów. Studenci wypowiadają się za możliwie największym udziałem sektora publicznego w edukacji, są zwolennikami bezpłatnej edukacji w przedszkolu, objęciem dzieci i młodzieży opieką lekarską i stomatologiczną w przedszkolu i szkole, bezpłatnymi podręcznikami, śniadaniami oraz obiadami. Zdecydowanie sprzeciwiają się zniesieniu obowiązku edukacji. Badania mogą świadczyć o przywiązaniu studentów do wartości demokratycznych, takich jak wolność (np. prawo do godnej i bezpiecznej edukacji), równość (jednakowa ochrona praw, jednakowe możliwości) i sprawiedliwość (jednakowy dostęp do instytucji edukacyjnych).