Romantyzacja przemocy seksualnej a edukacja seksualna młodzieży. Krytyczna analiza współczesnych narracji kulturowych - Jaros, Agnieszka; Szczepaniak, Aleksandra (Studia Paedagogica Ignatiana, 2026)
Artykuł podejmuje krytyczną analizę współczesnych narracji kulturowych, które romantyzują i seksualizują przemoc seksualną, ze szczególnym uwzględnieniem twórczości fanowskiej skierowanej do młodzieży. W kontekście rosnącego wpływu mediów społecznościowych i literatury young adult badanie pokazuje mechanizmy upraszczającej i idealizującej prezentacji sprawców przemocy, co może prowadzić do ich nieświadomej legitymizacji i utrwalania szkodliwych wzorców. Analiza fanfiction na platformie Archive of Our Own dotyczących postaci Richarda Ramireza ilustruje, jak narracje te łączą seksualizację, romantyzację i marginalizację zgody, tworząc problematyczne wzorce interpretacyjne dla młodych odbiorców. Artykuł podkreśla potrzebę uwzględnienia takich zjawisk w edukacji seksualnej jako punktu wyjścia do refleksji i krytycznej dyskusji o przemocy seksualnej oraz mechanizmach jej społecznej reprezentacji. Przedmiotem badania jest twórczość fanowska zamieszczona na platformie Archive of Our Own (AO3). Badania koncentrują się na tym, jak autorzy przedstawiają przemoc, romantyzują ją i prezentują pozorną zgodę. Wykorzystując paradygmat interpretacyjny i jakościową analizę treści, przeanalizowałyśmy utwory dotyczące postaci seryjnego mordercy Richarda Ramireza. Wyniki badań sugerują, że pomimo obecności motywów przemocy seksualnej literatura młodzieżowa i twórczość fanowska mogą się stać ważnym narzędziem edukacyjnym wspierającym rozmowy o zgodzie, granicach i relacjach. Zamiast cenzury kluczowe jest wykorzystanie ich potencjału do kształtowania wśród młodzieży krytycznej świadomości trudnych tematów.