Kultura regionu w szkołach na pograniczu kulturowym – z perspektywy wiedzy uczniów - Szwarc, Alina (Studia Paedagogica Ignatiana, 2025)
Artykuł dotyczy realizacji edukacji regionalnej, bardzo ważnego komponentu tożsamości społeczno-kulturowej. Celem opracowania jest podjęcie dyskusji nad istotą kształcenia regionalnego we współczesnej szkole oraz zaprezentowanie wycinka badań wstępnych dotyczących deklarowanej wiedzy uczniów o swoim regionie. W badaniach wzięli udział uczniowie klas ósmych czterech szkół w województwie podlaskim. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego wraz techniką ankiety (w postaci Formularza Google). Badania dowodzą, że szkoła nie jest obecnie znaczącym źródłem wzorców kulturowych dla uczniów. Może to świadczyć o niedostatecznej ofercie edukacyjnej szkół związanej z samą realizacją treści regionalnych, sprzyjających tak poznawaniu, jak i promowaniu własnego regionu. Stąd, z perspektywy działalności szkolnej, pilną potrzebą wydaje się zadbanie o ramy programowe edukacji regionalnej.