Twórcza resocjalizacja: Zarys problemu - Konopczyński, Marek (Studia Paedagogica Ignatiana, 2021)
Artykuł stanowi zarys podstaw autorskiej koncepcji twórczej resocjalizacji społecznej jako alternatywnej perspektywy poznawczej w obszarze nauk społecznych, ze szczególnym uwzględnieniem nauk pedagogicznych. Jego celem jest ukazanie różnic między klasycznie rozumianą pedagogiką resocjalizacyjną a twórczą resocjalizacją społeczną w wymiarze teoretycznym i metodologicznym, jak i metodycznym. Tekst w możliwie zwięzły sposób wskazuje podobieństwa i różnice pomiędzy tradycyjnie postrzeganym i realizowanym procesem resocjalizacji, traktowanym jako korekta, psychokorekta i socjokorekta, a procesem resocjalizacji rozumianym jako zmiana tożsamości poprzez rozwój potencjałów osobowych i społecznych jednostek nieprzystosowanych.