Refleksyjność wyzwaniem współczesnego świata - Chrost, Marzena (Studia Paedagogica Ignatiana, 2019)
Szybki postęp cywilizacyjny i elektroniczny; rozwój świata wirtualnego; który nastąpił w XXI wieku; zmienił sposób bycia i funkcjonowania człowieka. W sytuacji powiększającej się autonomii osoby w zakresie dostępu do informacji; a także oczekiwań w zakresie samodzielności w kreowaniu własnego rozwoju; zagadnienie refleksyjności nabiera szczególnego znaczenia. Tym bardziej; że dostrzegalne współcześnie deficyty refleksyjności budzą niepokój dotyczący indywidualnego rozwoju osoby. Dlatego przedmiotem teoretycznej analizy będzie zagadnienie refleksyjności w odniesieniu do aksjonormatywnego chaosu; jaki jest obecny w świecie. Zostaną omówione wymiary refleksyjności; następnie przedstawiona będzie koncepcja odnosząca się do refleksyjności i bezrefleksyjności oraz ukazana zostanie refleksyjność jako ważne zadanie rozwojowe.