Kondycja psychiczna studentów jako przyczynek do zmian w edukacji akademickiej - Wędzińska, Magdalena (Studia Paedagogica Ignatiana, 2025)
Niniejszy tekst analizuje kondycję psychiczną studentów jako kluczowy desygnat potrzeby zmian w edukacji akademickiej. Celem naukowym artykułu jest analiza i ocena kondycji psychicznej badanej grupy, ze szczególnym uwzględnieniem różnych aspektów samopoczucia psychicznego i doświadczanych trudności, a także zbadanie jej zróżnicowania ze względu na zmienne socjodemograficzne. Przedmiotem badań jest ogólna kondycja psychiczna studentów w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Badania sondażowe mają charakter diagnostyczny, problematyka koncentruje się wokół dwóch głównych pytań o ogólną kondycję psychiczną studentów oraz jej zróżnicowanie. Wywód rozpoczyna się od teoretycznego ujęcia pojęcia zmiany w perspektywie filozoficznej i socjologicznej, by następnie przejść do przeglądu ogólnopolskich raportów dotyczących zdrowia psychicznego studentów (Rzecznik Praw Pacjenta, NZS i PSSiAP, Ministerstwo Nauki, CBOS). Badania własne, przeprowadzone na grupie 232 studentów, ujawniły wysoki poziom i szeroki zakres problemów psychicznych, w tym lęku, obniżonego nastroju, niskiej samooceny, poczucia samotności, a także myśli samobójczych i samookaleczeń. Najważniejszym wynikiem jest istotne statystycznie zróżnicowanie kondycji psychicznej ze względu na płeć, gdzie mężczyźni wykazują istotnie lepszą kondycję psychiczną niż kobiety oraz osoby identyfikujące się jako „inna” płeć. Wnioski i postulaty wskazują na pilną potrzebę gruntownych, systemowych zmian w edukacji akademickiej. Implikacje dla praktyki obejmują: uznanie zdrowia psychicznego za strategiczny priorytet uczelni, rozbudowę i profesjonalizację systemu wsparcia psychologicznego, systematyczne szkolenie kadry akademickiej w zakresie podstawowych zagadnień zdrowia psychicznego oraz regularne monitorowanie i ewaluację wdrażanych działań. Podkreśla się, że zdrowie psychiczne studentów jest kluczowe dla ich sukcesu edukacyjnego i funkcjonowania społecznego.