Czynniki ograniczające skuteczność resocjalizacji więźniów - Mydłowska, Beata (Studia Paedagogica Ignatiana, 2025)
Artykuł koncentruje się na analizie słabych stron procesu resocjalizacji, zwracając szczególną uwagę na bariery ograniczające jego skuteczność w warunkach izolacji. Autorka wskazuje na trudności związane ze zmianami zarówno indywidualnymi, jak i grupowymi, które znacząco wpływają na skuteczność działań podejmowanych przez pracowników Służby Więziennej. Pomimo intensywnych wysiłków, nie zawsze udaje się zahamować rozwój kariery przestępczej części osadzonych. W artykule podjęto próbę identyfikacji kluczowych barier utrudniających oszacowanie potencjału naprawczego procesu resocjalizacji i zapobiegania recydywie. Przeanalizowano między innymi problemy związane z motywacją osadzonych do zmiany, z deficytami kompetencji społecznych, wpływem negatywnego oddziaływania środowiska penitencjarnego oraz z ograniczeniami wynikającymi ze specyfiki instytucji izolacyjnej. Autorka omawia również aspekty związane z brakiem odpowiednich zasobów ludzkich oraz trudnościami we wdrażaniu indywidualnych planów resocjalizacji, uwzględniających indywidualne potrzeby każdego osadzonego. Celem rozważań jest lepsze zrozumienie czynników determinujących brak oczekiwanej zmiany osadzonych oraz sformułowanie rekomendacji dotyczących poprawy jakości oddziaływań resocjalizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia działań grupowych i indywidualnych w procesie resocjalizacji.