Transfer elementów wzoru kulturowego w dobie transkulturowości – implikacje dla współczesnej pedagogiki - Guziuk-Tkacz, Marta (Studia Paedagogica Ignatiana, 2025)
ABSTRAKT Celem artykułu jest zaprezentowanie istoty transkulturowości jako jednej z najbardziej charakterystycznych cech współczesności (co potwierdzają także badania własne autorki na dwóch próbach: N1=1927 – Polacy i przedstawiciele Polonii, N2=747 – obcokrajowcy z 72 krajów świata), jak również immanentnie z nią powiązanych procesów takich, jak: transkulturacja i dynamiczne transfery kulturowe oraz ich konsekwencji w postaci hybrydyzacji kultur i ludzkich tożsamości. Ze specyfiki teraźniejszej transkulturowości wynikają istotne implikacje dla współczesnej pedagogiki – jej podmiotów oraz działalności diagnostyczno-opiekuńczo-pomocowej i dydaktycznej, które również niniejszy artykuł prezentuje.