Religijność skazanych kobiet – dynamika zjawiska. Na podstawie badań przeprowadzonych wśród kobiet osadzonych w Oddziale Zewnętrznym w Lublińcu - Grabowska, Barbara; Czajka, Paweł (Studia Paedagogica Ignatiana, 2024)
W artykule przedstawiono i omówiono wyniki badań panelowych przeprowadzonych w kwietniu 2023 roku w grupie 77 kobiet odbywających karę pozbawienia wolności w Oddziale Zewnętrznym w Lublińcu Zakładu Karnego w Herbach. Wyniki tych badań porównano z wcześniejszymi badaniami zrealizowanymi w czerwcu 2012 roku w takiej samej liczebnie grupie kobiet w ówczesnym Zakładzie Karnym w Lublińcu. Celem badań było poznanie zmian, jakie zaszły w religijności osadzonych kobiet w zakresie: znajomości prawd religijnych, odczuwania związku emocjonalnego z religią, poziomu praktyk religijnych, powiązania życia moralnego z religią i odczuwania związku z Kościołem. Uzyskane wyniki uprawniają do stwierdzenia, że wśród osadzonych dominuje przeciętny poziom religijności (najczęściej deklarowany poziom średni samooceny odczuwania związku emocjonalnego z religią, poziomu praktyk religijnych, powiązania życia moralnego z religią i odczuwania związku z Kościołem), ale równocześnie uwidocznia się zmiana w kierunku postaw bardziej radykalnych (wzmocnienie lub osłabienie religijności) poprzez zwiększenie deklaracji samoocen omawianych aspektów na poziomach bardzo silnym, silnym, słabym i bardzo słabym. Wyniki te wskazują na możliwe „odkościelnienie religijności”, co jest zapewne związane z istotnymi przemianami zachodzącymi w polskim społeczeństwie.