Współuzależnienie w relacji z recydywistą - Jarzębińska, Aneta (Studia Paedagogica Ignatiana, 2023)
Współuzależnienie rozumiane jako dysfunkcyjny i wyuczony wzór radzenia sobie ze stresem występuje w różnych relacjach, w tym u kobiet żyjących z recydywistami. Jest to kontekst zjawiska słabo rozpoznany przez badaczy. Celem podjętego badania było ustalenie, jakie własności opisane jako charakterystyczne dla współuzależnienia w relacji z alkoholikiem występują w związkach kobiet z recydywistami. Materiał do badania pochodził z dyskusji na forach internetowych, w których uczestniczyły kobiety z doświadczeniem życia z recydywistą. Dyskusje zbadano metodą analizy treści. Ustalono, że partnerki recydywistów stosują skrypty zachowań typowe dla kobiet żyjących z alkoholikami. Były to zwłaszcza: podejmowanie prób stabilizowania i kontrolowania przestępczej aktywności mężczyzny, udzielanie mu bezwarunkowej pomocy i wsparcia, stosowanie psychologicznych mechanizmów obronnych w celu zniesienia jego odpowiedzialności za przestępstwo, zniekształcanie rzeczywistości przez uruchomienie systemu iluzji i fantazji. W następstwie tych zachowań kobiety tworzyły trudny do przerwania cykl, który skutkował dla nich negatywnymi przeżyciami, m.in. spadkiem poczucia własnej wartości, chorobami, separowaniem się od własnego środowiska społecznego, a na niektóre z nich partner ściągnął problemy z prawem. Ze względu na fakt, że patologiczne przywiązane kobiety do recydywisty jest barierą w odstąpieniu przez niego od działalności przestępczej, warto zaoferować recydywistom odbywającym wyroki odpowiednie programy edukacyjne.