Warsztaty arteterapii ofertą dla młodego pedagoga: Z perspektywy arteterapeuty/teatroterapeuty - Stefańska, Anita (Studia Paedagogica Ignatiana, 2021)
W dzisiejszych czasach pedagodzy odczuwają więcej niepokoju, stresu i wypalenia zawodowego niż kiedykolwiek wcześniej, dlatego wzrasta zainteresowanie tej grupy zawodowej projektami arteterapeutycznymi, które mają na celu wspieranie rozwoju umiejętności osobistych i interpersonalnych. Warsztaty artystyczne są szczególnie cenione wśród studentów kierunków pedagogicznych, którzy dzięki możliwości spotkania z rzeczami, które mogą ich zadziwić i wywołać ożywczy szok, doświadczają pewnego napięcia emocjonalnego. Dzięki temu potrafią zrozumieć, jak sobie radzić z różnymi emocjami, zarówno własnymi, jak i cudzymi, zwłaszcza gdy sami posiadają braki w tym zakresie i chcą je zniwelować. Dzięki temu uczniowie – przyszli nauczyciele – stają się bardziej świadomi swoich mocnych i słabych stron oraz aktywniej zarządzają własnym dobrostanem i zaangażowaniem w samorozwój.