Fenomen nauczania w świetle refleksji pedagogicznej Maxa van Manena i przedstawicieli współczesnej fenomenologicznej tradycji w edukacji - Krupska, Marta (Studia Paedagogica Ignatiana, 2021)
Artykuł jest próbą prezentacji osiągnięć w zakresie teorii wychowania Maxa van Manena, profesora Uniwersytetu w Albercie (Kanada), jednego z czołowych przedstawiciel pedagogiki fenomenologicznej. Podjęto w nim próbę przybliżenia jego refleksji skupionych wokół procesu nauczania. Problematyka artykułu jest skoncentrowana na odkrywaniu znaczenia doświadczenia w procesie nauczania. Refleksje Maxa van Manena zostały zaprezentowane na tle rozwijających się w tym obszarze badań prowadzonych w Europie i na świecie w tradycji human science research i w odniesieniu do najbardziej znanych badaczy podejmujących problematykę, takich jak: Tone Saevi, Norm Friesen, Steven R. Smith, Cathrine Adams czy Gert Biesta.