Wprowadzenie - Chrost, Marzena; Królikiewicz, Renata (Studia Paedagogica Ignatiana, 2019)
„Zmiana” jest rzeczywistością, która towarzyszy człowiekowi od zawsze. Współcześnie owe zmiany dokonuje się tak szybko, że na wielu płaszczyznach naszego życia mamy trudności, aby je zrozumieć, przyjąć i oswoić. Przemiany, jakie obserwujemy we współczesnym świecie, przyczyniają się również do dekonstrukcji środowiska rodzinnego. To powoduje powstawanie kolejnych wyzwań i dylematów. Pomimo wielu różnorodnych trudności, rodzina pozostaje jednak jednym z najważniejszych środowisk przygotowujących młodego człowieka do samodzielnego i odpowiedzialnego życia. Zmuszona jest jednak do ciągłego poszukiwania nowych, bardziej adekwatnych sposobów budowania relacji, zacieśniania więzi, odpowiadania na zmieniające się potrzeby czy reagowania na nowe trudności wychowawcze.