Motywacje wolontariuszy hospicyjnych na początku i w trakcie posługi - Seredyńska, Anna (Studia Paedagogica Ignatiana, 2019)
Wolontariat hospicyjny to bardzo specyficzny rodzaj wolontariatu, związany z opieką nad chorymi i umierającymi w okresie terminalnym choroby. Przedmiotem artykułu są motywacje wolontariuszy hospicyjnych. Chodzi tutaj zarówno o motywacje, jakimi się kierowali w momencie przyjścia do hospicjum, jak i te, które mają obecnie, po pewnym czasie posługiwania. Celem artykułu jest nie tylko ich opisanie i porównanie, ale również pokazanie jak wyglądają one w zależności od wieku wolontariuszy, ich stażu oraz rodzaju pełnionej posługi. Dzięki tym badaniom można odkryć nie tylko same motywy podjęcia pracy w wolontariacie hospicyjnym, ale również to, co powoduje, że ktoś jest w stanie w tej pracy dłużej wytrwać. Jest to pytanie ważne dla osób odpowiedzialnych za rekrutację nowych wolontariuszy. W części teoretycznej artykułu zostały ukazane podstawowe pojęcia związane z wolontariatem hospicyjnym oraz motywacjami do jego podjęcia. Część badawcza to analiza wyników badań własnych otrzymanych na drodze metody sondażowej. Owocem badań są stwierdzenia dotyczące motywacji towarzyszącej wolontariuszom na początku ich posługi, obecnie, oraz motywacji w zależności od wieku, stażu i rodzaju posługi badanych.