A smart shift in Belarus: Tikhanovskaya instead of Lukashenko? - Abassy, Małgorzata; Kosowska, Katarzyna; Krzywdzińska, Agata (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Celem artykułu jest ocena charakteru opozycji białoruskiej oraz jej potencjału ekonomicznego, informacyjnego oraz społecznego jako wystarczającego bądź niewystarczającego do tego, by zastąpić rządy Łukaszenki. Złożoność problemu wymaga ujęcia interdyscyplinarnego, na które składa się wiedza obejmująca zagadnienia z obszaru kultury, gospodarki, mediów oraz stosunków międzynarodowych, z elementami wiedzy o społeczeństwie i zarządzaniu informacją. Jako narzędzie teoretyczne zastosowano pojęcie homeostatu – modułu regulującego równowagę funkcjonalną systemu w perspektywie dynamiki dotykających go procesów.