Sowiecka sztuka operacyjna w latach 1940-1941 - Chojnacki, Sebastian (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2014)
Artykuł prezentuje rozwój sowieckiej myśli operacyjnej, poczynając od pierwszego etapu jej kreowania w latach dwudziestych XX wieku. Następnie opisuje skutki Wielkiej Czystki dla ewolucji sowieckiej myśli wojskowej i samej Armii Czerwonej. Ostatnią rzeczą jest analiza sowieckiego planowania strategicznego w kontekście wojny ofensywnej przeciw III Rzeszy z punktu widzenia sztuki operacyjnej jej przełożenia na strategię.