Perception of the Russian Invasion of Ukraine in the Indian Strategic Discourse, 2022–2025. The Case of MP IDSA - Iwanek, Krzysztof (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Niniejszy artykuł omawia postrzeganie przez indyjskie środowisko strategiczne inwazji Rosji na Ukrainę od lutego 2022 r. do momentu pisania niniejszego artykułu (październik 2025 r.). Autor analizuje komentarze Instytutu Studiów i Analiz Obronnych im. Manohara Parrikara (MP IDSA), publicznego think tanku podlegającego indyjskiemu Ministerstwu Obrony. Tekst skupia się na tym, jak indyjscy autorzy postrzegają rosyjskie działania wojskowe przeciwko Ukrainie oraz jakie wnioski wyciągają z tych obserwacji, w tym dotyczących stosunków między New Delhi a Moskwą.