Propaganda and Disinformation of Russia’s War against Ukraine in 2014–2024 - Baluk, Walenty (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł analizuje wykorzystanie przez Rosję propagandy i dezinformacji przeciwko Ukrainie w latach 2014–2024. Pokazuje, w jaki sposób Rosja połączyła cywilne i wojskowe narzędzia informacyjne – zakorzenione w tradycjach radzieckich i nowoczesnych technikach – w celu kształtowania narracji, manipulowania opinią publiczną i usprawiedliwiania agresji. Wczesne działania Rosji okazały się skuteczne, ale ich wpływ zmniejszył się, gdy Ukraina rozwinęła silną odporność informacyjną poprzez reformy państwowe, komunikację strategiczną i inicjatywy społeczeństwa obywatelskiego. Badanie podkreśla zmieniające się tematy propagandowe przed i po inwazji w 2022 r. oraz porównuje ich wpływ na opinię publiczną w Rosji i na Ukrainie.