Russia as a Power - Bartnicki, Adam R.; Korowaj, Maciej (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Rosja, przy odczuwalnym spadku głównych zasobów potęgi, wywiera krytycznie zwiększony wpływ na rzeczywistość międzynarodową. Moskwa nie okazała się „kolosem na glinianych nogach”, ale groźnym rywalem, który potrafi dostosować się do zmiennych warunków. Tak zresztą było w historii. W niniejszym artykule przybliżono kilka czynników, które sprawiały, że Rosja potrafiła adaptować się do nowych uwarunkowań i sprawić, że jej potęga miała swój specyficzny rys.