The Road to Rapallo: Germany in the Soviet Russia’s Policy in the Light of Viktor L. Kopp’s Reports for Georgy V. Chicherin from 1920–1921 - Nowak, Andrzej (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł dotyczy sowieckiej polityki wobec Niemiec w latach 1920–1921, analizowanej na podstawie raportów dyplomaty Wiktora Koppa do Georgija Cziczerina. Pokazuje, że w Moskwie dojrzewała idea współpracy z Niemcami przeciw państwom Ententy oraz Polsce. W tym okresie Kopp odgrywał kluczową rolę w stosunkach niemiecko-sowieckich, prowadząc rozmowy z niemieckimi politykami, przemysłowcami i wojskowymi, w tym z generałem Hansem von Seecktem.